Nya sanktioner mot Minsk

Det har gått sex veckor sedan Vitryssland höll ett skandal- omsusat presidentval och konflikten med EU har trappats upp ytterligare. I går beslöt EU att införa nya sanktioner mot Vitryssland samtidigt som president Alexander Lukasjenko hävdar att demonstrationerna var en ”internationell sammansvärjning”.

När EU:s utrikesministrar i går diskuterade Vitryssland beslöts att införa visumförbud mot Alexander Lukasjenko, två av hans söner och ytterligare omkring 150 personer i den vitryska makt- eliten. Dessutom har man fryst tillgångar för Lukasjenko och kretsen kring honom.

EU:s beslut är en stark protest mot Lukasjenkos brutala behandling av presidentkandidater och andra oppositionella i huvudstaden Minsk i samband med demonstrationer efter presidentvalet den 19 december då 630 personer misshandlades och arresterades. Diktatorn har själv bidragit till att piska upp stämningen mot EU. När den nye premiärministern Michail Mjasnikovitj förra veckan tillsattes sade Lukasjenko:

– Oppositionen förberedde en statskupp. Just det, varken mer eller mindre. Allt planerades under noggrann kontroll av vissa utländska säkerhetstjänster, sade Lukasjenko och i den statliga propaganda som de senaste veckorna synts i både tidningar och tv har i första hand Polen och Tyskland, men också Sverige anklagats för att ligga bakom ”statskuppen”.

De flesta gripna har släppts och i söndags, efter mer än en månad i häkte, fick också den främste utmanaren till Lukasjenko, Vladimir Nekljajev, återvända hem. Han var blåslagen under vänster öga, men på den korta filmsnutt journalister lyckades fånga verkade Nekljajev vara vid gott mod. Han hann tacka sina anhängare innan han bryskt fördes in i porten av maskerade civilklädda män.

Vladimir Nekljajev attackerades på valkvällen på väg till demonstrationen, slogs medvetslös och har sedan hållits i häkte utan chans att kommunicera med omvärlden. Nu sitter han i husarrest med stränga regler: Han får inte använda telefon eller internet, bara tala med sina advokater och får inte ens gå fram till fönstren i sin lägenhet. Två KGB-agenter finns i lägenheten dygnet.

Den ende av de fängslade som ännu inte fått kontakta anhöriga eller advokater är presidentkandidaten Mikola Statkevitj. Denne lär den 12 januari ha avbrutit sin hungerstrejk som han inledde efter gripandet, men ingen utomstående har fått träffat honom i år.

Samtidigt fortsätter förtrycket mot de oppositionella och situationen aldrig varit så här spänd efter att Lukasjenko fått makten 1994. Trakasserier, förhör och husundersökningar drabbar inte politiker utan tidningsredaktioner och föreningar som arbetar för mänskliga rättigheter och andra som inte styrs hundraprocentigt av regimen. Den optimism som fanns bland den upplysta befolkningen inför presidentvalet har ersatts av en skräck landet inte upplevt sedan Stalinterrorn på 1930-talet.

Jan Blomgren

08-13 52 60

jan.blomgren@svd.se

Lukasjenko hotar med hårda åtgärder

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko har gett sin regering i uppdrag att förbereda hårdast tänkbara svarsåtgärder som svar på eventuella EU-sanktioner med anledning av det omstridda presidentvalet i Vitryssland i december.

– Om någon försöker införa ekonomiska eller andra sanktioner mot det här landet så måste vårt svar komma omedelbart, sade Lukasjenko på en partikonferens på torsdagen enligt Interfax.

Lukasjenko upprepade också anklagelserna mot Polen och Tyskland för att anstifta oro i Vitryssland.

– Alla planer och många av pengarna kommer från eller via Tyskland och Polen. Planerna på att störta det konstitutionella systemet skrevs också där. Det här är inget som säkerhetstjänsten har hittat på. Det här bygger på vittnesmål från organisatörerna, sade Lukasjenko i Minsk.

Presidentadministrationens organ Sovjetiska Vitryssland hävdade i förra veckan att tysk och polsk underrättelsetjänst utbildat vitryska aktivister i syfte att störta regimen i samband med presidentvalet den 19 december.

Också Sveriges ambassadör Stefan Eriksson anklagades av tidningen för delaktighet.

Stockholm TT

Lukasjenko tar skräcken till hjälp

STALINVÄLDE. Presidentkandidater slås blodiga och förs bort till okänd plats, massarresteringar och husrannsakningar. Det låter som Stalins terrorvälde under 1930-talet, men det handlar om Vitryssland 2011.

Foto: AP, Sergei Grits/AP
Oppositionsledaren Vladimir Nekljajev misshandladeds svårt av polis.
Det som har hänt i Vitryssland efter presidentvalet 19 december har skapat chockvågor i en hel nation och även i omvärlden.

I ett land på en dryg timmes flygresa från Stockholm, med EU-medlemmarna Lettland, Litauen och Polen som grannar, härskar en diktator på ett sätt som ingen kunnat tro skulle kunna ske i ett europeiskt land i dag.

Visst, Alexander Lukasjenko har länge haft ett rykte om sig som ”Europas siste diktator” och han har sedan han 1994 fick makten styrt sitt land med allt hårdare nypor. Men inför presidentvalet för en månad sedan hade ändå en strimma hopp såtts.

–Folk förstår att vi inte kan leva under sådana omständigheter längre. Jag är övertygad om att vi den här gången har chansen, sade presidentkandidaten Andrej Sannikov på ett välbevakat möte en vecka inför valet.

Förhoppningarna fanns att Vitryssland skulle få uppleva ett mer demokratiskt val än tidigare under Lukasjenkos styre. EU hade också lockat med lån på tre miljarder euro, men det fanns en förutsättning: Vitryssland skulle ta ett steg mot större öppenhet och demokrati – presidentvalets genomförande var lackmustestet.

Strax innan vallokalerna stängdes släcktes hoppet både för EU:s planer på ett ökat samarbete med Vitryssland och för den vitryska oppositionens förhoppningar om ett mer normalt politiskt liv. De omkring 30000 demonstranter som hade samlats på Oktobertorget för att invänta valresultatet möttes av en tidigare inte skådad polis- och militärinsats.

Tv-bilder visade hur uniformsklädda män närmast besinningslöst slog ned fredliga demonstranter och även fortsatte att misshandla tonåringar och kvinnor som låg ned på gatorna. 600 personer arresterades och många befinner sig fortfarande i häkte.

Bland de häktade finns bland annat fyra av de främsta utmanarna till Lukasjenko – Andrej Sannikov, Vladimir Nekljajev, Ales Michalevitj och Nikolaj Statkevitj. Ingen vet i dag hur de mår. Varken deras släktingar eller advokater har fått träffa dem sedan den 29 december.

Det är välkänt att Sannikov och Nekljajev har misshandlats svårt, sannolikt gäller detta även för de båda andra.

Den sista bilden på Vladimir Nekljajev är när han medvetslös bärs in på en ambulans efter att han på söndagskvällen, på väg till Oktobertorget, ha misshandlats av svartklädda maskerade män. Hans hustru Olga var med honom på sjukhuset där han senare hämtades av civilklädda män som förde bort honom till en okänd plats.

Alexander Lukasjenko har uppenbarligen bestämt sig för att stänga dörren till Väst. Oberoende analytiker hävdar att Lukasjenko i huvudstaden Minsk skulle ha fått ett stöd på mellan 33 och 47 procent, sannolikt kände diktatorn att trycket hårdnat och valde därför att slå till stenhårt för att tysta all opposition.

Lukasjenko har förstås fått starkt stöd från säkerhetspolisen, som i Vitryssland fortfarande heter KGB. Sannolikt har det även funnits starka krafter i Ryssland som gärna sett att det lilla, men strategiskt viktiga landet, håller europeiska värderingar borta och fortsätter vara Moskva troget.

Men än så länge fungerar internet som kan ge information om vad som händer och även om flera karismatiska oppositionsledare ligger sönderslagna på sjukhus finns fortfarande en opposition att räkna med. Lukasjenkos motståndare har visserligen förlorat en ny rond, men kampen om den vitryska demokratin kommer att gå vidare.

Jan Blomgren

08-13 52 60

jan.blomgren@svd.se

Vitrysslands opposition ber om stöd

Den vitryska oppositionen vädjar om hjälp från Sverige.
Man vill ha ekonomiska sanktioner mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos regim.
Carl Bildt svarar med att EU ska återinföra reseförbuden för landet.

Folkpartiets Birgitta Ohlsson talade i går vid en stödmanifestation för den fängslade oppositionen i Vitryssland.

Exakt en månad efter presidentvalet i Vitryssland besökte i dag representanter för oppositionen Sverige för att uppmärksamma situationen i hemlandet.

Och de vädjar om hjälp.

Stanislav Sjusjkevitj, som var president mellan 1991 och 1994, vill att Sverige ska se över den ekonomiska relationen med Vitryssland.

– Man ska försöka hitta de ömma punkterna så att det verkligen gör ont på Lukasjenko, säger han.

Han menar att omvärlden inte behöver vara rädd för att folket ska påverkas negativt av de ekonomiska sanktionerna.

– Inget kan bli värre än hur det är nu. Vanliga människor i Vitryssland lider något fruktansvärt.

En annan konkret åtgärd han vill se från Sveriges sida är ett slopat visumtvång, eller att visumet i alla fall görs gratis, för att förenkla för de vitryska medborgare som vill lämna landet.

Men det viktigaste Vitryssland behöver är hjälp med att få de politiska fångarna frisläppta.

Situationen i landet är katastrofal för dem som opponerar sig mot regimen. 31 personer sitter fortfarande i fängelsekällaren i KGB:s hus i centrala Minsk, misstänkta för statskupp efter protesterna mot valfusket. De är oppositionella politiker, journalister och aktivister.

– Det här är helt oskyldiga människor, säger Sjusjkevitj, som inför valet jobbade tillsammans med nu fängslade presidentkandidaten Andrej Sannikov.

Inte mycket om fångarnas situation är känt. Förutom att de bara fått träffa sina advokater två gånger och utsätts för förhör och tortyr.

När man frågar om de senaste nyheterna om de fängslade suckar han.

– Det finns inga nyheter. Och i dag har presidentkandidaten Nikolaj Statkevitj hungerstrejkat i 31 dagar.

Utrikesminister Carl Bildt träffade oppositionspolitikerna under dagen och berättade att EU kommer att återinföra reseförbudet för Vitryssland. Det blir inga ekonomiska sanktioner från EU.

Men det kan påverka svenskt bistånd, rapporterar TT.

Det går inte att bedriva någon opposition i dagsläget, menar Sjusjkevitj.

– Vi har diktatur, då finns det ingen opposition. Vi kan i princip inte göra någonting. Det är en parodi på opposition, säger han.

Men han har ändå hopp om en positiv förändring.

– Jag är helt övertygad att man kan åstadkomma stora förändringar om Europa och USA samlar sina krafter och agerar mot regimen i Vitryssland.

Catarina Håkansson

070-3907550

catarina.hakansson@svd.se

Bildt i möten med vitrysk opposition

Framstående vitryska oppositionspolitiker träffade på onsdagen utrikesminister Carl Bildt.

Tvådagarsmötet sker med anledning av valskandalen i Vitryssland.

Både Sverige och EU står inför ett val av vilken politik man ska föra gentemot landet. Bildt sade att EU kommer att återinföra resesanktioner mot Vitryssland.

– Det är det värsta förtryck vi har sett i Europa sedan undantagstillståndet i Polen under det tidiga 1980-talet, sade han.

Stockholm TT

Hård tysk kritik mot Vitryssland

Tyskland reagerar skarpt mot vitryska anklagelser om tyskt deltagande i planer på att störta president Aleksandr Lukasjenko, i samband med presidentvalet den 19 december.

– De här anklagelserna är helt absurda och ogrundade. Det är ett rent påhitt. Vi tillbakavisar anklagelserna fullständigt, sade tyska utrikesdepartementets talesman Andreas Peschke på måndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Sveriges ambassadör har pekats ut av en regimvänlig vitrysk tidning.

Sverige anklagas för kuppinblandning

Sverige anklagas av Vitryssland för att på diplomatisk nivå ha deltagit i planeringen för att störta den vitryska regimen, uppger SR:s Ekot.

Det är Vitrysslands största dagstidning som publicerat dokument från vad som uppges vara en underrättelserapport om vitryska oppositionens internationella kontakter.

Det är framförallt Polen och Tyskland som anklagas, men även Sveriges ambassadör i Minsk nämns.

Utrikesminister Carl Bildt tillbakavisar uppgiften.

Dags för Bildt och Ahlin att ta i hand

Det är inte varje dag som SSU vill använda europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som politisk ledstjärna. Men när Hökmark på Brännpunkt 12/1 skriver om vikten av att isolera den vitryska regimen håller SSU helhjärtat med. Alexander Lukasjenko, Europas sista diktator har suttit vid makten sedan 1994. Presidentvalet för en månad sen är en skymf mot demokratin. Med hjälp av en brutal säkerhetsapparat och genom våld har Lukasjenko bitit sig vid makten med alla medel.

Nu är det dags att agera. SSU menar att den strategi som Gunnar Hökmark tar upp är ett bra tillvägagångssätt för att pressa den vitryska regimen. Det är de demokratiska ländernas ansvar att stötta och visa det vitryska folket att deras kamp för demokrati stöttas av övriga Europa. Det är med gemensamma ansträngningar som vi kan bidra till en demokratisk utveckling i Vitryssland.

Hökmark har helt rätt när han påpekar både vikten av att isolera diktaturen exempel genom inreseförbud, men också i att vi på motsatt sätt, genom öppenhet, måste stötta demokratirörelsen. Hökmark skriver bland annat att vi bör öppna upp för vanliga medborgare att kunna resa fritt i EU och möjliggöra för fler att studera.

Jag vill uppmana utrikesminister Carl Bildt och socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin att släppa partiprestigen och tillsammans göra allt som krävs för att stötta de demokratiska krafterna i Vitryssland.

SSU kräver att Bildt och Ahlin tar i hand på en gemensam svensk strategi i Hökmarks och SSU:s anda. Vi utgår också från att dessa två utrikespolitiker närvarar på solidaritetsmanifestationen för de politiska fångarna i Vitryssland den 19/1 på Norrmalmstorg.

JYTTE GUTELAND

förbundsordförande SSU

Människorättsgrupp varnad i Minsk

Människorättsorganisationen Helsingforskommittén i Vitryssland har formellt varnats av myndigheterna för “försök att svartmåla Vitryssland i omvärldens ögon”, meddelade landets justitiedepartement på torsdagen.

Organisationen riskerar nu att stängas ned, om man får ytterligare en varning.

Myndigheterna i Vitryssland har kraftigt skärpt tonen mot MR-grupper och oppositionella sedan president Aleksandr Lukasjenko den 19 december valdes om för ännu en mandatperiod.

Minsk TT-AFP

Frihetslängtan förblir okuvlig

Vi har all anledning att dela glädjen när man i Estland, Lettland och Litauen i år firar att det har gått 20 år sedan de tre baltiska staterna återvann sin nationella självständighet. Men vi ska också känna tacksamhet inför dem som vågade livet för friheten.

Politiska förändringar, teknologiska framsteg, geografi och klimat är sådant som ramar in historien, men när den skrivs handlar det til syvende og sidst om enskilda människor. Inte minst påminns jag om detta i dag den 13 januari – 20 år efter blodbadet i Vilnius. 14 personer dödades och 900 skadades när sovjetiska specialtrupper stormade tv-tornet och radio- och tv-huset som ”skyddades” av en ring av obeväpnade civila.

Det var kulmen på några veckors öppen sovjetisk aggression som skulle rulla tillbaka frigörelsesträvandena i de baltiska staterna. Nu är det slut, tänkte jag; imperiet slår tillbaka.

Men så fel jag hade.

De ”konservativas” återkomst till den makt som fortfarande styrdes av Michail Gorbatjov ledde inte till en konsolidering av Sovjetunionen, utan tvärtom bidrog de tragiska händelserna i Vilnius till att ondskans imperium upplöstes den 31 januari 1991.

Den gamla ockupationsmakten kunde inte längre skrämma till underkastelse. 20 000 människor ställde sig framför parlamentsbyggnaden i Vilnius. Inför alternativet att genomföra vad som skulle ha blivit en storskalig massaker backade Moskva och sovjetquislingarna i den lokala ”nationella räddningskommittén”.

Stora demonstrationer genomfördes i Moskva till stöd för de baltiska staternas rätt att gå sin egen väg. Boris Jeltsin gjorde detsamma. Det var kamp också om makten i Moskva.

Den 9 februari hölls en folkomröstning i Litauen i vilken 90 procent av de röstande uttalade sig för att Litauen återigen skulle bli en självständig stat. Resten är historia. Friheten blev möjligt tack vare ledargestalter som Vytautas Landsbergis i demokrati- och frigörelserörelsen Sajudis, men hade inte varit möjligt utan att helt vanliga människor vågade resa sig.

Mindre än 20 mil från Vilnius händer nu samma sak. Det är förstås Minsk och situationen i Vitryssland som jag tänker på. Modiga människor står upp mot diktaturen. Gensvaret är det som ligger den sortens regimer varmast om hjärtat: repression. Vid sidan av arresteringar, trakasserier och hot har fuskpresidenten Lukasjenka nu gett sig på barnen.

Andrej Sannikov ställde upp i presidentvalet och nu sitter både han och hans fru fängslade. Deras treårige son är fortfarande på ”fri fot” hos sin mormor, men nu hotar regimen med att lägga vantarna på honom. Så ska ska föräldrarna göras samarbetsvilliga. Visst blir man rasande.

EU-parlamentet sade igår ifrån rejält. Man kräver bland annat att reseförbudet mot Lukasjenka och hans hejdukar återinförs och att stödet till oppositionen utökas. Nu har utrikesministrarna bollen.

Claes Arvidsson
08-13 52 27
claes.arvidsson@svd.se