Belarusier protesterade mot att kallas ”vitryssar”

Invandrarföreningen Sveriges Belarusier manifesterade i protest mot att regeringen fortsätter att officiellt beteckna folkgruppen som ”vitryssar”, trots att den mindre kontroversiella benämningen ”belarusier” redan har fått en stor spridning.

Idag genomförde invandrarföreningen Sveriges Belarusier en manifestation mot användningen av folkbenämningen ”vitryss”. Aktionen riktade sig mot Ann Linde och Utrikesdepartementet, som enligt organisatörerna i flera års tid har ignorerat den belarusiska minoritetens vädjan om att slippa bli kallade ”vitryssar”.

”Vi vill att Ann Linde försöker föreställa sig hur det känns att dagligen bli förväxlad med ett annat folk och associerad med ett land som ständigt beskrivs som det största säkerhetshotet mot Europa.” säger Alesia Rudnik, ordförande i Sveriges Belarusier.

I samband med självständighetsförklaringen från Sovjetunionen år 1991 bytte Vitryssland officiellt namn till Belarus. Denna namnändring har dock inte speglats i det svenska språket, där samma namn som tidigare fortsatte användas. Däremot använder den belarusiska regeringen via sin ambassad i Stockholm ”Republiken Belarus” som officiell svensk benämning. Efter uppmaningar från den belarusiska diasporan öppnade Svenska Akademien år 2009 för att introducera begreppen “belarusier” och “belarusisk(a)” i sin ordlista. Successivt har flera svenska medier, däribland Dagens Nyheter och Sveriges Radios kulturredaktion, valt att upphöra med begreppen ”Vitryssland” och ”vitryss” till förmån för ”Belarus” och ”belarusier”. UD har däremot fortsatt med ”Vitryssland”.

För tio år sedan genomfördes en undersökning bland ca 600 slumpmässigt valda svenskar, där respondenterna fick uppge vilka ord de associerar med olika länder. De ord som flest respondenter associerade med Vitryssland var “Putin”, “spion”, “pälsmössa”, “Kalashnikov”, “pansarvagn”, “kärnvapen”, “maffia”, “vodka”, “skurk” och “björn”.

”Det är inte svårt att byta ut ett ord i språket. Det har man gjort många gånger förr – när Siam bytte namn till Thailand, när man började kalla Burma för Myanmar och Ceylon för Sri Lanka. Det krävs bara politisk vilja.” fortsätter Alesia Rudnik.

Sveriges Belarusier manifesterar mot UD:s användning av bregreppet "vitryss" på Mynttorget i Stockholm.
Skyltarnas budskap var inte svårtolkat när Sveriges Belarusier protesterade mot UD:s användning av begreppet “vitryss”.
Andrey Pyko och Lesia Rudnik, ordförande i Sveriges Belarusier.
Flygblad med korrekta stavningsinstruktioner delades ut under manifestationen.
Flygbladet som Sveriges Belarusier delade ut.
Den vita ryska björnen, som kom ut för att protestera mot att bli förväxlad med belarusiska björnar, var dagens favorit.

Händelserna i media:

Föreningen Sveriges Belarusier

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Vi på Facebook och Twitter

Om du hittar ett stavfel eller ett faktiskt fel, berätta för oss genom att markera den här texten och klicka
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: