Belarus idag! — Vernissage Ales Pushkin i Helsingborg

Мастак Алесь Пушкін падчас маршу ў Менску

Belarus idag! — Vernissage Ales Pushkin i Helsingborg

Projektrum HJÄRNE har på kort varsel satt samman en högaktuell utställning med konstnären Ales Pushkin (f. 1965) från Belarus. Han är en av de många konstnärer och kulturarbetare som nu aktivt deltar i de pågående protesterna mot Alexandr Lukasjenkos styre. Pushkin själv har redan blivit arresterad vid ett par tillfällen dessa veckor.

Ales Pushkin räknas som en av de mest tongivande konstnärer i Belarus. Hans aktioner och målningar har under lång tid utgjort en nagel i ögat för Lukasjenkos regim. Åtskilliga gånger har han hamnat i fängelse och misshandlats för sin konst.

Det är inte alltid meningsfullt att skilja mellan konst och liv när det gäller Ales Pushkins konstnärskap. Han väver samman politik, historia, religion med vardagshandlingar i sin konst. Konstnären kan sägas försöka återupprätta en Belaruskisk kultur och historia – men en som radikalt skiljer sig från Alexandr Lukasjenkos mer ytliga grön röda nationalism baserad på när Belarus var en delrepublik i Sovjetunionen. Precis som protesterna i dagens Belarus använder Pushkin den rödvita flaggan för att symbolisera ett självständigt Belarus. Ett motståndets estetik.

Utställningen består av dokumentationsbilder från Pushkins aktioner och performances, men också en serie med fotografier på konstnären och hans liv i hans hemby Bobr av fotografen Janak Kouzel som följt konstnären under senare år.

Tack till fotografen Janak Kouzel för all hjälp att realisera utställningen. Tack till två fotografer som önskar att förbli anonyma för att undvika repressalier.

Utställningen varar september ut.

OBS: Konstnären kan inte närvara själv vid fredagens öppning.

Curator: Martin Schibli

från allevents.in

Föreningen Sveriges Belarusier

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Vi på Facebook och Twitter

Om du hittar ett stavfel eller ett faktiskt fel, berätta för oss genom att markera den här texten och klicka
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: