Dags för Bildt och Ahlin att ta i hand

Det är inte varje dag som SSU vill använda europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som politisk ledstjärna. Men när Hökmark på Brännpunkt 12/1 skriver om vikten av att isolera den vitryska regimen håller SSU helhjärtat med. Alexander Lukasjenko, Europas sista diktator har suttit vid makten sedan 1994. Presidentvalet för en månad sen är en skymf mot demokratin. Med hjälp av en brutal säkerhetsapparat och genom våld har Lukasjenko bitit sig vid makten med alla medel.

Nu är det dags att agera. SSU menar att den strategi som Gunnar Hökmark tar upp är ett bra tillvägagångssätt för att pressa den vitryska regimen. Det är de demokratiska ländernas ansvar att stötta och visa det vitryska folket att deras kamp för demokrati stöttas av övriga Europa. Det är med gemensamma ansträngningar som vi kan bidra till en demokratisk utveckling i Vitryssland.

Hökmark har helt rätt när han påpekar både vikten av att isolera diktaturen exempel genom inreseförbud, men också i att vi på motsatt sätt, genom öppenhet, måste stötta demokratirörelsen. Hökmark skriver bland annat att vi bör öppna upp för vanliga medborgare att kunna resa fritt i EU och möjliggöra för fler att studera.

Jag vill uppmana utrikesminister Carl Bildt och socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin att släppa partiprestigen och tillsammans göra allt som krävs för att stötta de demokratiska krafterna i Vitryssland.

SSU kräver att Bildt och Ahlin tar i hand på en gemensam svensk strategi i Hökmarks och SSU:s anda. Vi utgår också från att dessa två utrikespolitiker närvarar på solidaritetsmanifestationen för de politiska fångarna i Vitryssland den 19/1 på Norrmalmstorg.

JYTTE GUTELAND

förbundsordförande SSU

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Грамадзкае аб’яднаньне беларусаў Швeцыі

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Мы ў Facebook і Twitter

Калі вы выявілі арфаграфічную або фактычную памылку, паведаміце нам, выбраўшы гэты тэкст і націснуўшы
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: