Lukasjenko tar skräcken till hjälp

STALINVÄLDE. Presidentkandidater slås blodiga och förs bort till okänd plats, massarresteringar och husrannsakningar. Det låter som Stalins terrorvälde under 1930-talet, men det handlar om Vitryssland 2011.

Foto: AP, Sergei Grits/AP
Oppositionsledaren Vladimir Nekljajev misshandladeds svårt av polis.
Det som har hänt i Vitryssland efter presidentvalet 19 december har skapat chockvågor i en hel nation och även i omvärlden.

I ett land på en dryg timmes flygresa från Stockholm, med EU-medlemmarna Lettland, Litauen och Polen som grannar, härskar en diktator på ett sätt som ingen kunnat tro skulle kunna ske i ett europeiskt land i dag.

Visst, Alexander Lukasjenko har länge haft ett rykte om sig som ”Europas siste diktator” och han har sedan han 1994 fick makten styrt sitt land med allt hårdare nypor. Men inför presidentvalet för en månad sedan hade ändå en strimma hopp såtts.

–Folk förstår att vi inte kan leva under sådana omständigheter längre. Jag är övertygad om att vi den här gången har chansen, sade presidentkandidaten Andrej Sannikov på ett välbevakat möte en vecka inför valet.

Förhoppningarna fanns att Vitryssland skulle få uppleva ett mer demokratiskt val än tidigare under Lukasjenkos styre. EU hade också lockat med lån på tre miljarder euro, men det fanns en förutsättning: Vitryssland skulle ta ett steg mot större öppenhet och demokrati – presidentvalets genomförande var lackmustestet.

Strax innan vallokalerna stängdes släcktes hoppet både för EU:s planer på ett ökat samarbete med Vitryssland och för den vitryska oppositionens förhoppningar om ett mer normalt politiskt liv. De omkring 30000 demonstranter som hade samlats på Oktobertorget för att invänta valresultatet möttes av en tidigare inte skådad polis- och militärinsats.

Tv-bilder visade hur uniformsklädda män närmast besinningslöst slog ned fredliga demonstranter och även fortsatte att misshandla tonåringar och kvinnor som låg ned på gatorna. 600 personer arresterades och många befinner sig fortfarande i häkte.

Bland de häktade finns bland annat fyra av de främsta utmanarna till Lukasjenko – Andrej Sannikov, Vladimir Nekljajev, Ales Michalevitj och Nikolaj Statkevitj. Ingen vet i dag hur de mår. Varken deras släktingar eller advokater har fått träffa dem sedan den 29 december.

Det är välkänt att Sannikov och Nekljajev har misshandlats svårt, sannolikt gäller detta även för de båda andra.

Den sista bilden på Vladimir Nekljajev är när han medvetslös bärs in på en ambulans efter att han på söndagskvällen, på väg till Oktobertorget, ha misshandlats av svartklädda maskerade män. Hans hustru Olga var med honom på sjukhuset där han senare hämtades av civilklädda män som förde bort honom till en okänd plats.

Alexander Lukasjenko har uppenbarligen bestämt sig för att stänga dörren till Väst. Oberoende analytiker hävdar att Lukasjenko i huvudstaden Minsk skulle ha fått ett stöd på mellan 33 och 47 procent, sannolikt kände diktatorn att trycket hårdnat och valde därför att slå till stenhårt för att tysta all opposition.

Lukasjenko har förstås fått starkt stöd från säkerhetspolisen, som i Vitryssland fortfarande heter KGB. Sannolikt har det även funnits starka krafter i Ryssland som gärna sett att det lilla, men strategiskt viktiga landet, håller europeiska värderingar borta och fortsätter vara Moskva troget.

Men än så länge fungerar internet som kan ge information om vad som händer och även om flera karismatiska oppositionsledare ligger sönderslagna på sjukhus finns fortfarande en opposition att räkna med. Lukasjenkos motståndare har visserligen förlorat en ny rond, men kampen om den vitryska demokratin kommer att gå vidare.

Jan Blomgren

08-13 52 60

jan.blomgren@svd.se

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Грамадзкае аб’яднаньне беларусаў Швeцыі

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Мы ў Facebook і Twitter

Калі вы выявілі арфаграфічную або фактычную памылку, паведаміце нам, выбраўшы гэты тэкст і націснуўшы
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: