Nya sanktioner mot Minsk

Det har gått sex veckor sedan Vitryssland höll ett skandal- omsusat presidentval och konflikten med EU har trappats upp ytterligare. I går beslöt EU att införa nya sanktioner mot Vitryssland samtidigt som president Alexander Lukasjenko hävdar att demonstrationerna var en ”internationell sammansvärjning”.

När EU:s utrikesministrar i går diskuterade Vitryssland beslöts att införa visumförbud mot Alexander Lukasjenko, två av hans söner och ytterligare omkring 150 personer i den vitryska makt- eliten. Dessutom har man fryst tillgångar för Lukasjenko och kretsen kring honom.

EU:s beslut är en stark protest mot Lukasjenkos brutala behandling av presidentkandidater och andra oppositionella i huvudstaden Minsk i samband med demonstrationer efter presidentvalet den 19 december då 630 personer misshandlades och arresterades. Diktatorn har själv bidragit till att piska upp stämningen mot EU. När den nye premiärministern Michail Mjasnikovitj förra veckan tillsattes sade Lukasjenko:

– Oppositionen förberedde en statskupp. Just det, varken mer eller mindre. Allt planerades under noggrann kontroll av vissa utländska säkerhetstjänster, sade Lukasjenko och i den statliga propaganda som de senaste veckorna synts i både tidningar och tv har i första hand Polen och Tyskland, men också Sverige anklagats för att ligga bakom ”statskuppen”.

De flesta gripna har släppts och i söndags, efter mer än en månad i häkte, fick också den främste utmanaren till Lukasjenko, Vladimir Nekljajev, återvända hem. Han var blåslagen under vänster öga, men på den korta filmsnutt journalister lyckades fånga verkade Nekljajev vara vid gott mod. Han hann tacka sina anhängare innan han bryskt fördes in i porten av maskerade civilklädda män.

Vladimir Nekljajev attackerades på valkvällen på väg till demonstrationen, slogs medvetslös och har sedan hållits i häkte utan chans att kommunicera med omvärlden. Nu sitter han i husarrest med stränga regler: Han får inte använda telefon eller internet, bara tala med sina advokater och får inte ens gå fram till fönstren i sin lägenhet. Två KGB-agenter finns i lägenheten dygnet.

Den ende av de fängslade som ännu inte fått kontakta anhöriga eller advokater är presidentkandidaten Mikola Statkevitj. Denne lär den 12 januari ha avbrutit sin hungerstrejk som han inledde efter gripandet, men ingen utomstående har fått träffat honom i år.

Samtidigt fortsätter förtrycket mot de oppositionella och situationen aldrig varit så här spänd efter att Lukasjenko fått makten 1994. Trakasserier, förhör och husundersökningar drabbar inte politiker utan tidningsredaktioner och föreningar som arbetar för mänskliga rättigheter och andra som inte styrs hundraprocentigt av regimen. Den optimism som fanns bland den upplysta befolkningen inför presidentvalet har ersatts av en skräck landet inte upplevt sedan Stalinterrorn på 1930-talet.

Jan Blomgren

08-13 52 60

jan.blomgren@svd.se

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Грамадзкае аб’яднаньне беларусаў Швeцыі

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Мы ў Facebook і Twitter

Калі вы выявілі арфаграфічную або фактычную памылку, паведаміце нам, выбраўшы гэты тэкст і націснуўшы
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: