Info Belarus kräver att Telia Sonera ser över sin verksamhet i Belarus

Telia Sonera har nyligen lanserat ett nytt varumärke och vill med det förmedla en känsla av modernitet, nytänk och framtidstro. Man berättar stolt om sitt arbete för att skydda sina kunders integritet, för att hjälpa människor att kommunicera tryggt, enkelt, effektivt och miljövänligt.

Telia Sonera står bland annat som delägare till det turkiska bolaget Turkcell, vilket i sin tur äger 80% av telekombolaget Life i Belarus. 20% ägs av president Lukasjenka själv.

Lukasjenka är ökänd för sina hårda metoder där man i åratal har fängslat, misshandlat, torterat och kidnappat oppositionella. Valet i december 2010 inledde en mardröm av våld och förföljelser vilken ännu är långt ifrån över.

– Den belarusiska regimen utgör den sista diktaturen i Europa, men lever desto mer upp till epitetet genom sin hårdföra inrikespolitik som på sistone gått från auktoritär till allt mer utpräglat totalitär. Ett mycket viktigt redskap i regimens ansträngningar att värna makt- och terrorbalansen gentemot det egna folket är en mycket omfattande massövervakningsapparat direkt kopplad till den belarusiska underrättelsetjänsten KGB, säger Info Belarus samordnare Isabel Sommerfeld.

Genom omfattande avlyssning, övervakning och massdatalagring jagar regeringen såväl oppositionspolitiker som journalister. Under de senaste månaderna har presidentkandidater från valet 2010 berättat om hur KGB torterat dem och hotat att mörda familjemedlemmar. I rättegången mot presidentkandidaten Andrei Sannikov visade det sig att hans telefonsamtal avlyssnats under hela valkampanjen, samt att dessa stod till grund för att döma Sannikov till 5 års fängelse.

Regimen har spårat de som befann sig vid torget och protesterade mot valfusket i Minsk den 19 december, genom att ha begärt ut en förteckning över dessa, från bl.a. telefonnätet som Telia Sonera är delägare till. De övervaknings- och spårningssystem, samt den massdatalagring Lukasjenka använder sig av är kopplade till Telia Soneras verksamhet i Belarus och de tekniska verktygen har fri tillgång till Telia Soneras nät.

– Genom sitt samarbete med Lukasjenka bidrar Telia Sonera till de brott mot mänskliga fri- och rättigheter som regimen gör sig skyldig till dagligen. Det är inte svårt att hävda att Telia Soneras stolta uttalanden om säker och trygg kommunikation inte gäller folket i Belarus. Vi kräver att Telia Sonera omedelbart ser över sitt agerande i landet. Ett bolag som till stor del ägs av den svenska staten och därmed av svenska skattebetalare ska inte direkt samarbeta med regimer som styr genom politisk förföljelse, hot, våld och tortyr, säger Isabel Sommerfeld.

Torsdagen den 19 maj klockan 11.30-12.30 hålls en manifestation för mänskliga fri- och rättigheter i Belarus på Sergels Torg i Stockholm. Manifestationen arrangeras av Info Belarus i samarbete med Silc och Östgruppen. Samtidigt kommer en artikel av presidentkandidaten Ales Michalevich att publiceras på infobelarus.nu, där han berättar om tortyren i KGB:s fängelse. Det är dags att bryta tystnaden kring övergreppen och förföljelserna i Belarus. Vi hoppas att Telia Sonera även tar sitt ansvar och upphör med sitt stöd till diktaturen.

För frågor och vidare information, kontakta:

Isabel Sommerfeld, samordnare.
0707-292188 / infobelarus.sweden@gmail.com

www.infobelarus.nu
twitter.com/info_belarus

Människorättsnätverket Info Belarus arbetar med att uppmärksamma situationen och den politiska utvecklingen i Europas sista diktatur, Belarus (Vitryssland). Med vår informationskampanj vill vi också stärka intresset bland journalister, politiker och allmänheten. Läs mer: www.infobelarus.nu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Грамадзкае аб’яднаньне беларусаў Швeцыі

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Мы ў Facebook і Twitter

Калі вы выявілі арфаграфічную або фактычную памылку, паведаміце нам, выбраўшы гэты тэкст і націснуўшы
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: