Bildt: ”Fullständigt oacceptabelt”

Vid en demonstration i Minsk i Vitryssland i går angreps en svensk ambassadtjänsteman av specialpolis. Utrikesminister Carl Bildt kallar våldet ”fullständigt oacceptabelt” och kallar i dag upp den vitryske ambassadören. Över 200 människor greps vid demonstrationen.

Tjänstemannen observerade demonstrationen för ambassadens räkning. Han fick ta emot flera sparkar mot kroppen, innan en reguljär polis förstod att det handlade om en diplomat och ingrep. Tjänstemannen släpptes då.

”Vi fördömer våldet mot och gripanden av fredliga demonstranter som den vitryska regimen utövar. Senast i går kväll utsattes också en svensk diplomat i Minsk för detta våld. Detta är fullständigt oacceptabelt och utgör återigen en bekräftelse på landets bristande respekt för grundläggande demokratiska rättigheter. En brist som Sverige och EU tydligt påtalat vid ett stort antal tillfällen”, säger utrikesminister Carl Bildt (M) i ett uttalande.

”Med anledning av det inträffade kallar vi i dag upp den vitryske ambassadören”.

Vid demonstrationen greps över 200 människor.

– Vi är djupt upprörda över de många gripandena av fredliga demonstranter och över behandlingen av en svensk diplomat, säger Tobias Nilsson på UD:s presstjänst.

Även ett stort antal journalister greps i samband med demonstrationerna i Minsk i går, däribland Ruslan Rindevitj från ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Polisen ville inte ens titta på min presslegitimation. De sade bara: Följ med, berättade Rindevitj för sina kollegor i dag.

Bland de gripna fanns också reportern Oleg Gruzdilovitj från USA-stödda Radio Svaboda – Radio Liberty.

– De slog mig på benen och händerna. Här sitter jag nu utan skor. Vi greps, kastades ned på golvet, slogs och förbannades, berättade Gruzdilovitj på telefon från polisbussen till sin radiokanal under natten mot i dag.

Enligt Radio Svaboda greps minst 19 journalister.

Protesterna i Vitryssland den senaste tiden har organiserats via sociala nätverk på internet. För en vecka sedan greps över 70 personer vid demonstrationer utlysta via nätet. I Minsk spärrade polisen av Oktobertorget för att hindra demonstranterna. Ändå samlandes ett tusental människor i området för att protestera mot regimen.

Även i går spärrades Oktobertorget av när demonstranterna samlades.

Vitryssland styrs sedan 1994 av Aleksandr Lukasjenko som kritiserats för sitt auktoritära styre av såväl oppositionen som av omvärlden. EU och USA införde hårda sanktioner mot ledarskiktet efter presidentvalet i december som slutade med hundratals gripna oppositionella och långa fängelsestraff för flera av oppositionens presidentkandidater.

Landet är för närvarande dessutom i djup ekonomisk kris. Valutan har devalverats kraftigt, myndigheterna har infört pristak på vissa basprodukter och ansökt om stora lån från Internationella valutafonden och Ryssland.

Vid FN:s MR-råd i Genève antogs i förra veckan en resolution om mänskliga rättigheter i Vitryssland.

Stockholm TT

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föreningen Sveriges Belarusier

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Vi på Facebook och Twitter

Om du hittar ett stavfel eller ett faktiskt fel, berätta för oss genom att markera den här texten och klicka
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: