Beklagande i samband med Migrationsverkets beslut om utvisning av den belarusiska journalisten och politiska aktivisten Volha Klaskouskaya

Sveriges Belarusier vill uttrycka vårt djupa beklagande i samband med Migrationsverkets beslut om utvisning av den belarusiska journalisten och politiska aktivisten Volha Klaskouskaya. Volha är medlem i Sveriges Belarusier och vi har under en längre tid varit vittnen till hennes svåra öde, som till en stor del har varit en konsekvens av hennes personliga kamp mot Alexander Lukasjenkas regim samt en kamp för frigivandet av Volhas bror Alexander Klaskouski, en känd aktivist och politisk fånge.

Under sin tid i Sverige har Volha bildat familj och fött en son, som hon nu måste skiljas från pga utvisningen till ett hemland där Volha, på grund av sin politiska bakgrund, saknar utsikter för ett värdigt människoliv och riskerar istället repressalier och förföljelser.

Sveriges stöd till många vanliga Belarusier som blivit utsatta för tryck från Lukasjenkas regim har haft enorm betydelse. Vi har full respekt för att Migrationsverkets beslut är lagenligt och formellt underbyggt. Vi är också medvetna om att Volha agerade irrationellt när hon under det att hennes asylansökan behandlades tog risken att resa in i Belarus igen. Men med tanke på dem i medierna väl dokumenterade förföljelserna som följde efter hennes hemkomst samt hennes numera splittrade familjesituation vill vi ändå vädja till Migrationsverket att av humanitära skäl avvakta med verkställandet av utvisningen till dess att en ny prövning av Volhas ansökan har gjorts.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föreningen Sveriges Belarusier

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Vi på Facebook och Twitter

Om du hittar ett stavfel eller ett faktiskt fel, berätta för oss genom att markera den här texten och klicka
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: