Vitryssar protesterar mot att kallas ”vitryssar”

Invandrarföreningen Sveriges Belarusier anordnar en manifestation för att protestera mot att regeringen fortsätter att officiellt beteckna dem som ”vitryssar”.

Den 15 oktober genomför invandrarföreningen Sveriges Belarusier en manifestation mot användningen av folkbenämningen ”vitryss”. Aktionen riktar sig mot Ann Linde och Utrikesdepartementet, som enligt organisatörerna i flera års tid har ignorerat den belarusiska minoritetens vädjan om att slippa bli kallade ”vitryssar”, då det skapar associationer till Ryssland.

”Vi vill att Ann Linde försöker föreställa sig hur det känns att dagligen bli förväxlad med ett annat folk och associerad med ett land som ständigt beskrivs som det största säkerhetshotet mot Europa.” säger Lesia Rudnik, ordförande i Sveriges Belarusier.

I samband med självständighetsförklaringen från Sovjetunionen år 1991 bytte Vitryssland officiellt namn till Belarus. Denna namnändring har dock inte speglats i det svenska språket, där samma namn som tidigare fortsatte användas. Däremot använder den belarusiska regeringen via sin ambassad i Stockholm ”Republiken Belarus” som officiell svensk benämning. Efter uppmaningar från den belarusiska diasporan öppnade Svenska Akademien år 2009 för att introducera begreppen “belarusier” och “belarusisk(a)” i sin ordlista. Successivt har flera svenska medier, däribland Dagens Nyheter och Sveriges Radios kulturredaktion, valt att upphöra med begreppen ”Vitryssland” och ”vitryss” till förmån för ”Belarus” och ”belarusier”. UD har däremot fortsatt med ”Vitryssland”.

”Det är inte svårt att byta ut ett ord i språket. Det har man gjort många gånger förr – när Siam bytte namn till Thailand, när man började kalla Burma för Myanmar och Ceylon för Sri Lanka. Det krävs bara politisk vilja.” fortsätter Lesia Rudnik.

Begreppet “Vitryssland” är enligt Sveriges Belarusier ett resultat av en gammal rysk-chauvinistisk tolkning av områdesnamnet “Bieła Ruś”, som genom sin konstruktion felaktigt likställer det medeltida Rusriket (Rutenien) med den moderna federala staten Ryssland.

”Detta etymologiska trick har inte sällan använts av ryska historiker för att underbygga bilden av den ryska staten som arvtagare till Rusriket och därmed legitimera dess territoriella anspråk på bland annat dagens Ukraina och Belarus.” säger Andrej Kotljarchuk, docent i historia.

Detaljer om manifestationen

Plats: Mynttorget i Stockholm

Tid: 15 oktober 2019, kl 11:00

Kontakt: Michael Sender, Pressansvarig

(michael.sender@sverigesbelarusier.se)
+46 707 24 09 30

Föreningen Sveriges Belarusier

Orgnr: 802449-2129

Kontonr: 5215-1086143 i SEB Bank

BankGiro 725-0616, Swish 1231036730

E-post: info@sverigesbelarusier.se

Vi på Facebook och Twitter

Om du hittar ett stavfel eller ett faktiskt fel, berätta för oss genom att markera den här texten och klicka
Ctrl+Enter.

© 2021 . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: