Vitryskt mörker blir allt djupare

Europas sista diktatur. Kilometerlånga köer ­utanför ­växlingskontor, kaos på bensinstationer, tomma hyllor i mataffärer… Den politiska krisen i Vitryssland har nu följts av en ekonomisk kris som hotar att lamslå landet. President ­Lukasjenkos svar är att än hårdare trycka ned oppositionen.

Chefredaktör Svetlana Kalinkina har under lång tid kämpat hårt för att kunna fortsätta ge ut sin tidning Narodnaja Volja, som är en av två oberoende tidningar. Men förutom den journalistiska kampen har nu hon, liksom övriga vitryssar, fått en ekonomisk kris att hantera.

–Paniken blir värre dag för dag. Varorna i våra mataffärer tar slut men myndigheterna säger att allt är bra och vidtar inga adekvata åtgärder. Det är mycket svårt att sia om framtiden, säger Svetlana Kalinkina på telefon från Minsk.

Jakten på utländsk valuta har lett till tumultartade scener utanför växlingskontor som fortfarande haft dollar eller euro att sälja. I förra veckan tog den vitryska Nationalbanken konsekvensen och genomförde en devalvering. Över en natt ändrades kursen på en dollar från 3155 rubel till 4930 rubel. Ett fall på 56,3 procent, vilket är det värsta kursfallet i världen på drygt 20 år. På svartabörsmarknaden kunde köpare få betala både 6000 och 7000 rubel för en dollar.

Den ekonomiska krisen borde bädda för fortsatta demonstrationer och även strejker i protester mot den diktatoriske presidenten Alexander Lukasjenko, men än så länge har det inte hänt.

–Visst skulle Lukasjenkos motståndare kunna slå mynt av situationen. Oppositionen har dock byggt på viktiga, starka ledare och dessa sitter numera i fängelse. Dessutom råder rädsla och skräck i hela samhället, vilket gör människor passiva, säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen som bevakar demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland.

Efter presidentvalet den 19 december i fjol, då tiotusentals människor på valnatten demonstrerade mot ett riggat valresultat, har situationen blivit mardrömslik för Lukasjenkos politiska motståndare. De har häktats och misshandlats, och den senaste månaden har många dömts till hårda straff. Värst drabbade är Nikolaj Statkevic (sex års fängelse), Dmitrij Uss (fem och ett halvt år) och Andrej Sannikov (fem år) – tre av oppositionens starkaste kandidater i presidentvalet.

Trion dömdes till fängelse i ”sträng regim” och brotten var att de deltog och påstods ha arrangerat demonstrationen på valnatten. Förklaringen till de mycket hårda straffen är sannolikt att alla tre gick till hårda personliga angrepp mot Lukasjenko under presidentvalskampanjen.

En annan profil i valet, Vladimir Nekljajev, fick bara två års villkorlig dom. Nekljajev arresterades dock redan på väg till demonstrationen och myndigheterna hade därför svårare att fälla honom för delaktighet. Överlag har dock bevisningen under rättegångarna varit väldigt svag.

De internationella protesterna mot Lukasjenkos regim har varit högljudda – men verkningslösa. EU beslöt i januari att frysa 117 vitryssars tillgångar och dessutom förbjuda dem att besöka något EU-land. Listan toppas av president Lukasjenko och där finns också valkommissionens ordförande Grigorij Vasilevitj, chefen för KGB Vadim Saijtsev, inrikesministern Anatolij Kolesjov och många av dessa mäns närmaste medarbetare. EU:s utrikeschef Catherine Ashton har kallat det ”oacceptabelt att ha politiska fångar i Europa på 2000-talet”.

Det har dock inte varit några ekonomiska sanktioner mot diktaturstaten, och därför har Lukasjenko svårt att skylla den ekonomiska krisen på utlandet eller på oppositionen. Presidentens enda utväg för att skaffa pengar och lösa krisen ser nu ut att vara en vädjan till den mäktiga grannen i öst. Och Ryssland har säkert inget emot det rådande krisläget. Makthavarna i Moskva har nämligen länge försökt komma åt några intressanta vitryska företag, framför allt Baltransgas, vilket transporterar rysk gas till EU.

Ryska Gazprom äger redan 50 procent av Baltransgas och resterande 50 procent uppges Vitryssland vara berett att sälja för motsvarande omkring 15 miljarder kronor. Premiärminister Vladimir Putin uttryckte i förra veckan intresse för köpet.

Lukasjenkos förhandlingsläge är inte speciellt gynnsamt. Med sitt agerande efter presidentvalet har den vitryske presidenten bränt alla broar för ett närmare samarbete med Väst och därmed möjligheten till lån från exempelvis Internationella valutafonden IMF.

För att kunna sitta kvar behöver han alltså sälja ut sitt land till Ryssland samtidigt som han förtrycker den egna befolkningen. Frågan är dock om även Lukasjenko, liksom diktatorer i Nordafrika, når en gräns där människor inte längre har något att förlora och därför går ut på gatorna och protesterar.

Jan Blomgren

08-13 56 20 jan.blomgren@svd.se

Пікет салідарнасьці зь беларускімі палітвязьнямі ў Стакгольме

Сёньня ў цэнтры Стакгольма адбыўся пікет салідарнасьці зь беларускімі палітвязьнямі. Сярод выступоўцаў былі дэпутаты швэдзкага парлямэнту ад розных партый, а таксама кіраўнік швэдзкай ініцыятывы за дэмакратыю і правы чалавека Östgruppen — Марцін Угла.

У сваім выступе Марцін Угла патрабаваў тэрміновага вызваленьня ўсіх беларускіх палітзьняволеных. Ён таксама прапанаваў, каб ЭЗ дзеля ўзмацненьня ціску на беларускія ўлады ўвёў кропкавыя эканамічныя санкцыі.

Радыё Свабода

Info Belarus kräver att Telia Sonera ser över sin verksamhet i Belarus

Telia Sonera har nyligen lanserat ett nytt varumärke och vill med det förmedla en känsla av modernitet, nytänk och framtidstro. Man berättar stolt om sitt arbete för att skydda sina kunders integritet, för att hjälpa människor att kommunicera tryggt, enkelt, effektivt och miljövänligt.

Telia Sonera står bland annat som delägare till det turkiska bolaget Turkcell, vilket i sin tur äger 80% av telekombolaget Life i Belarus. 20% ägs av president Lukasjenka själv.

Lukasjenka är ökänd för sina hårda metoder där man i åratal har fängslat, misshandlat, torterat och kidnappat oppositionella. Valet i december 2010 inledde en mardröm av våld och förföljelser vilken ännu är långt ifrån över.

– Den belarusiska regimen utgör den sista diktaturen i Europa, men lever desto mer upp till epitetet genom sin hårdföra inrikespolitik som på sistone gått från auktoritär till allt mer utpräglat totalitär. Ett mycket viktigt redskap i regimens ansträngningar att värna makt- och terrorbalansen gentemot det egna folket är en mycket omfattande massövervakningsapparat direkt kopplad till den belarusiska underrättelsetjänsten KGB, säger Info Belarus samordnare Isabel Sommerfeld.

Genom omfattande avlyssning, övervakning och massdatalagring jagar regeringen såväl oppositionspolitiker som journalister. Under de senaste månaderna har presidentkandidater från valet 2010 berättat om hur KGB torterat dem och hotat att mörda familjemedlemmar. I rättegången mot presidentkandidaten Andrei Sannikov visade det sig att hans telefonsamtal avlyssnats under hela valkampanjen, samt att dessa stod till grund för att döma Sannikov till 5 års fängelse.

Regimen har spårat de som befann sig vid torget och protesterade mot valfusket i Minsk den 19 december, genom att ha begärt ut en förteckning över dessa, från bl.a. telefonnätet som Telia Sonera är delägare till. De övervaknings- och spårningssystem, samt den massdatalagring Lukasjenka använder sig av är kopplade till Telia Soneras verksamhet i Belarus och de tekniska verktygen har fri tillgång till Telia Soneras nät.

– Genom sitt samarbete med Lukasjenka bidrar Telia Sonera till de brott mot mänskliga fri- och rättigheter som regimen gör sig skyldig till dagligen. Det är inte svårt att hävda att Telia Soneras stolta uttalanden om säker och trygg kommunikation inte gäller folket i Belarus. Vi kräver att Telia Sonera omedelbart ser över sitt agerande i landet. Ett bolag som till stor del ägs av den svenska staten och därmed av svenska skattebetalare ska inte direkt samarbeta med regimer som styr genom politisk förföljelse, hot, våld och tortyr, säger Isabel Sommerfeld.

Torsdagen den 19 maj klockan 11.30-12.30 hålls en manifestation för mänskliga fri- och rättigheter i Belarus på Sergels Torg i Stockholm. Manifestationen arrangeras av Info Belarus i samarbete med Silc och Östgruppen. Samtidigt kommer en artikel av presidentkandidaten Ales Michalevich att publiceras på infobelarus.nu, där han berättar om tortyren i KGB:s fängelse. Det är dags att bryta tystnaden kring övergreppen och förföljelserna i Belarus. Vi hoppas att Telia Sonera även tar sitt ansvar och upphör med sitt stöd till diktaturen.

För frågor och vidare information, kontakta:

Isabel Sommerfeld, samordnare.
0707-292188 / infobelarus.sweden@gmail.com

www.infobelarus.nu
twitter.com/info_belarus

Människorättsnätverket Info Belarus arbetar med att uppmärksamma situationen och den politiska utvecklingen i Europas sista diktatur, Belarus (Vitryssland). Med vår informationskampanj vill vi också stärka intresset bland journalister, politiker och allmänheten. Läs mer: www.infobelarus.nu.

Vitrysslands domar upprör i väst

Pappa fick fem års fängelse i går. Mamma ska dömas i morgon.

När lille Daniil – son till två av Vitrysslands mest kända oppositionella – fyllde fyra år i dag låg feststämningen på is.

– Se efter mina kära! ropade pappa Andrej Sannikov, 57, i rättssalen innan han fördes bort.

I december var han en av de oppositionskandidater som inte bara ställde upp mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko i presidentvalet, utan också efteråt försökte demonstrera mot valfusk och oegentligheter.

Det slutade med hundratals gripanden och rättegångar med anklagelser om organiserade oroligheter, våld och förstörelse. Sannikov fick fem års fängelse i lördags. Hustrun Irina – Minsk-medarbetare i den regimkritiska ryska tidningen Novaja Gazeta – riskerar två års villkorligt fängelse när hennes dom faller på måndagen.

– De har gett Danik en present – de har tagit hans far. Det här är absurt, vi har ingen rättvisa, bara en person som avgör andras öde som han vill, sade Sannikovs mamma Alla, 78, efter domen enligt AFP.

Domarna får hård kritik från EU.

”En klar påminnelse om den tydliga försämringen vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer i Vitryssland”, sade EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton i ett uttalande i lördags.

Aleksandr Lukasjenko – 79,65 procent av rösterna – omvald för en fjärde mandatperiod.

Andrej Sannikov – 2,43 procent av rösterna – dömd till fem års fängelse för organiserande av massoroligheter.

Jaroslav Romantjuk – 1,98 procent av rösterna – fördömde övriga oppositionella och vittnade mot dem i rätten.

Grigorgij Kostusiov – 1,97 procent av rösterna – vittnade för kollegor i rätten, vräkt från sitt partihögkvarter.

Vladimir Nekljajev – 1,78 procent av rösterna – inväntar dom.

Viktor Teresjtjenko – 1,19 procent av rösterna – förhörd, men inte gripen och åtalad.

Vitalij Rymasjevskij – 1,09 procent av rösterna – inväntar dom.

Nikolaj Statkevitj – 1,05 procent av rösterna – inväntar dom.

Ales Michalevitj – 1,02 procent av rösterna – i landsflykt.

Dmitrij Uss – 0,39 procent av rösterna – inväntar dom.

Stockholm TT

Дні культуры Швецыі: канцэрты, выставы, чытанні, кіно

З 13 мая па 11 чэрвеня Пасольства Швецыі праводзіць шэраг мерапрыемстваў у рамках Дзён культуры Швецыі ў Беларусі’2011.

Культурныя мерапрыемствы будуць праходзіць не толькі ў Мінску, але і ў іншых гарадах Беларусі — Полацку, Пінску і Брэсце.

Прапануем вашай увазе праграму мерапрыемстваў.

Сольны канцэрт фолк-гурту «Hedningarna»

13 мая а 19-й гадзіне ў Палацы культуры ветэранаў (вул. Я. Купалы, 21) адбудзецца сольны канцэрт фолк-гурту «Hedningarna» (у перакладзе з шведскай мовы — «паганцы», «язычнікі»). Гурт заснаваны ў 1987 г. Музыка гурту спалучае традыцыйнае гучанне народных інструментаў з электронным гучаннем. Кошт квіткоў: 25.000 — 40.000 рублёў

Майстар-клас з удзелам шведскага гурту і беларускага гурту «Ветах» будзе праведзены для студэнтаў Белдзяржуніверсітэта культуры і мастацтваў а 10-й гадзіне.

Выстава карыкатуры «Сам-насам з кліматам»

У Музеі сучаснага выяўленчага мастацтва (пр-т Незалежнасці, 47) з 17 мая па 11 чэрвеня 2011 праводзіцца шведска-беларуская выстава карыкатуры «Сам-насам з кліматам». Гэты праект мае экалагічны ўхіл, стартаваў у верасні 2010 у Ісландыі, вандраваў па Балканах, Малайзіі, Сірыі, Латвіі І Расіі.

Шведска-беларускі паэтычна-музычны праект «Чара»

1 чэрвеня а 19-й гадзіне ў Палацы культуры ветэранаў (вул. Я.Купалы, 21) адбудзецца прэзентацыя шведска-беларускага музычнага праекту «Чара» ў выкананні Змітра Вайцюшкевіча і «WZ-Orkiestra». «Чара» — пакладзеная на музыку вершы вядомых шведскіх паэтаў Катарыны Фростэнсан, Крыстофера Леандуэра і Кенэта Клемэтса. Перакладалі вершы не менш вядомыя беларускія паэты і перакладчыкі Рыгор Барадулін, Алесь Разанаў і Дзмітры Плакс.

Шведска-беларускія літаратурныя чытанні

2 чэрвеня а 18-й гадзіне ў актавай залі філалагічнага факультэта БДУ (вул. К.Маркса, 31) адбудуцца Шведска-беларускія літаратурныя чытанні з удзелам Катарыны Фростэнсан, Улы Лашму, Ульфа Старка, Аксаны Спрынчан, Усевалада Сцебуракі, Алеся Пашкевіча і Віктара Шалкевіча (вядоўца). Уваход вольны.

3 чэрвеня а 18-й гадзіне адбудуцца Шведска-беларускія чытанні ў Пінску на базе Палесскага драматычнага тэатра (вул. В. Харужай, 10). Уваход вольны.

4 чэрвеня а 19-й гадзіне адбудуцца Шведска-беларускія чытанні ў Брэсце на базе Брэсцага дзяржаўнага абласнога цэнтра юнацкай творчасці (вул. Маскоўская, 123).

Шведскі камерны хор Святога Юханеса і хор «Concordia» у Мінску і Полацку

3 чэрвеня а 19-й гадзіне ў малай залі Белдзяржфілармоніі (пр-т Незалежнасці, 50) адбудзецца канцэрт Шведскага камернага хора Святога Юханеса і хора «Concordia» (г. Мінск).

Камерны хор Святоха Юханеса заснаваны ў Стакгольме Карын Олдгрэн у 2002 г.

Хор «Concordia» створаны ў Мінску ў 2007 г. у ІТ-кампаніі «IBA».

4 чэрвеня а 17-й гадзіне выступяць шведскі камерны хор Святога Юханеса і хор «Concordia» (г. Мінск) у канцэртнай залі Сафійскага сабору. Адрас: г. Полацк, вул. Замкавая, 1

Фестываль шведскага кіно

З 7 па 10 чэрвеня ў кінатэатры «Цэнтральны» адбудзецца паказ шведскіх фільмаў апошняга дзесяцігоддзя.

7 чэрвеня

«Дзяўчынка»

Меладрама. 2009 г. 96 хв. Рэжысёр Фрэдрык Эдфельт.

На адным хутары 10-гадовая дзяўчынка (Бланка Энгстром) робіць першыя крокі з дзяцінства ў свет дарослых. Калі бацькі ад’язджаюць працаваць у Афрыку, яна бавіць лета ў сваёй багемнай цётухны…

8 чэрвеня

«Падпарадкаванне»

Дакументальны фільм. 2010 г. 87 хв. Рэжысёр Стэфан Ярл.

Фільм расказвае пра «хімічнае» грамадства, якое мы будуем пачынаючы з Другой сусветнай вайны. Тады чалавецтва выкарыстоўвала мільён тон хімікатаў штогод, а сёння ўжо ў 500 разоў больш…

9 чэрвеня

«Добраахвотна-прымусова»

Драма. 2008 г. 98 хв. Рэжысёр Рубен Эстлунд.

Некалькі пасажыраў выпадкова робяцца закладнікамі кіроўцы. Добраахвотна-прымусова пераплятаюцца паміж сабой сюжэтныя лініі, аб’яднаныя агульным для ўсіх персанажаў жаданнем выйсці за межы штодзённага жыцця, парушыць забароны.

10 чэрвеня

«Сумнеўна»

Меладрама. 2008 г. 75 хв. Рэжысёр Марыя Блум.

Міра — крутая і незалежная жанчына, якая жыве дзеля сваёй кар’еры ў СМІ. Але аднойчы яна трапляе ў поле зроку Купідона, які падсунуў ёй не вельмі сучаснага суседа…

Пачатак сеансаў — 19.00.

Фільмы дэманструюцца на мове арыгінала з беларускімі субтытрамі.

Schlagern som bytte text – två gånger

Belarus är ett land som har svårt att hitta sin identitet.

Att kallas för Europas sista diktatur är inte speciellt smickrande.

Belarusierna själva har av hävd betraktat fred, tolerans och avsaknad av konflikter som landets mest utmärkande nationella karaktärsdrag. Men det våldsamma efterspelet till presidentvalet, då oppositionen brutalt slogs ner av valets segrare president Lukasjenko, och den blodiga terrorattacken mot tunnelbanan i Minsk har effektivt raserat myten.

Belarus bidrag till Eurovision song contest brukar i vanliga fall inte väcka några känslostormar. Man river av sin vattenkammade teflonschlager, får en hög poäng av Ryssland och åker hem.

Men i år har sångbidraget symptomatiskt nog orsakat protester.

Ursprungsversionens titel, Born in Belorussia återgav landets namn fel. Det heter inte Vitryssland längre, som under den koloniala Sovjettiden. Landets officiella namn är Belarus. Textförfattaren Evgenij Olejnik ursäktade sig med att ”Belarus är fortfarande ett dåligt inarbetat varumärke utomlands”.

Till slut fick texten skrivas om helt och hållet. Två gånger. En skämtsam blinkning till landets sovjetiska förflutna byttes ut mot en psykologisk studie med titeln I am Belorussian. Den handlade om att belaruser var snälla, fria och hade mycket att ge världen. Den byttes i sin tur ut mot en sliskig turistbroschyr: blå himmel, storslagna sjöar och gyllene fält.

Men man fick i alla fall namnet rätt. Nu heter låten I love Belarus.

Inga-Lina Lindqvist

“Тут у Стакгольме адчуваецца больш свабоды”

Кароткія вынікі беларускага музычнага тыдню ў сталіцы Швецыі

Тыдзень з 1 па 8 траўня гэтага года можна з ўсімі правамі назваць выключальна насычаным беларускімі культурнымі падзеямі ў Швецыі. Суполка беларусаў удзельнічала і вітала ў Швецыі Зміцера Вайцюшкевіча і яго музыкаў. Мы былі таксама сведкамі некалькіх бліскучых канцэртаў – адзін з іх даў Зміцер 2 траўня ў Сёдра тэатэрн на Сёдермальме. Шэраг імпрэзаў у стакгольмскіх царкоўных храмах зрабіў таксама музычны хор Канкордыя пад кіраўніцтвам
Галіны Казіміроўскай. Сярод спяваючых у хоры можна было ўбачыць і Стэфана Эрыксана, пасла Швецыі ў Беларусі, якога селета мы раней, 14 красавіка, віталі таксама ўсей нашай суполкай.

…1 траўня мы чакалі Зміцера і яго каманду раніцай на яхце ў цэнтры Стакгольма. Бел-чырвона-белы сцяг быў далека бачны ў гэтую раніцу. Адвесці гасцей мы вырашылі на невялічкі, але вельмі прыгожы востраў, што ляжыць на стакгольмскім ахіпелагу – Логнроден. Раніца была даволі студзёнай, што дарэчы характэрна для гэтага часу ў Швецыі, але што нам зусім не перашкаджала.

Гэта была цудоўная сустрэча – мы размаўлялі пра ўсе, пілі розныя напоі, зрабілі смачнае мяса. Зміцер адкрыў на Лонгродэне купальны сэзон 2011!!!

Сама паездка абылася ў няпростыя для Беларусі часы (а калі яны для нашай краіны былі простыя)…Пасля сваей крывавай “перамогі” 19 студзеня Лукашэнка яшчэ больш паспрабаваў угнаць нацыю ў заняпад і вечную зіму страху. Але нашы суайчыннікі даказалі, што здаровыя каштоўнасці, вера ў жыцце і сапраўдны талент не магчыма перамагчы.

Песні пра Беларусь і беларускую душу віталі над Стакгольмам пераможна і моцна. Ні водны з канцэртаў не магчыма назваць адкрыта палітычным. Хутчэй, наадварот…І ў гэтым – падаецца – іх моца. Бо палітыкі робяць справу і зыходзяць, а народ і яго культура застаецца.

Не магчыма не адзначыць ролю Стэфана Эрыксана, галоўнага шведскага дыпламата ў Беларусі, у падтрымцы гэтых самых істотных скарбніцаў беларускай культуры. Яго цудоўная беларуская мова і асабісты ўдзел у хоры Галіны Казіміроўскай – сведка таго, што Стэфан не проста пасол і чыноўнік сваей краіны. Ен чалавек, які любіць Беларусь і робіць вялікую справу, каб наша мова і культура дайшла да Швецыі і атрымала тут свае прызнанне і пашану.

Якой падалася беларусам Швецыя? Брат Галіны Казіміроўскай Веніямін у маей гутарцы з ім даволі дакладна заўважыў розніцу, падкрэсліўшы: “тут у Стакгольме, які я асвоіў за тыдзень дастаткова добра, адчуваеш сябе больш свабодным”. Здаецца, што менавіта гэтае пачуцце і было галоўнай матывацыяй прыезду нашых землякоў і іх жадання адчыніць нам таямніцы свайго дзіўнага мастацтва. Паводле Стэфана Эрыксана, у прыватнасці хор Галіны Казіміроўскай
сваю паездку аплочваў за свае асабістыя грошы – ніякай фінансавай дапамогі!!! Здаецца, усе ў нашых беларускіх людзей сення есць – ім не хапае галоўнага – свабоды і волі для таго, каб ісці наперад і атрымліваць асабістае развіцце.

Такія звычайныя чалавечыя кантакты адчыняюць перспектыву і даюць магчымасці спадзявацца, што нашы стасункі са шведскім грамадствам будуць толькі пашырацца. З боку суполкі праца па паглыбленню такіх кантактаў будзе прадоўжана.

Юры Кажура
Старшыня Рады Беларусаў Швецыі


Сёньня ў ноч у Менску міліцыя затрымала й зьбіла сябру суполкі беларусаў Швецыі Вольгу Класкоўскую

У раніцы Вольгу вызвалілі, папярэдзіўшы, што яе чакае суд. Як яна сама паведаміла на Facebook:

“Арыштавалі ўначы, босую забралі ў пастарунак у кайданках… Зьбілі на горкі яблык. Падрабязнасьці і здымкі пабояў выкладу. Шыюць бойку з міліцыянтамі і паклёп на прэзыдэнта. Адразу пачалі ірваць маю блюзку, а пасьля шчэ прышылі “супраціў міліцыі”. Пратакол я не падпісвала”.